İŞ DAVALARI VE ZORUNLU ARABULUCULUK

 

– İşçi – işveren uyuşmazlıklarında ve özellikle yukarıda bahsettiğimiz işçi alacakları konusunda çözüm yolu olarak İş Mahkemelerinde alacak/tazminat davaları açılmaktadır. Ancak 01.01.2018 tarihinden itibaren zorunlu arabuluculuk müessesesi gelmiş olup önce zorunlu arabuluculuk yoluna başvurmak dava şartı olmuştur. Dava açmadan önce işçi – işveren arasındaki uyuşmazlığın çözümü için zorunlu arabuluculuk yoluna başvurulup öncelikli olarak burada alacak ve tazminatlar talep edilip karşılıklı olarak bir arabulucu nezdinde çözüm yolu aranmaktadır. Taraflar arabuluculuk yoluyla anlaşabilecekleri gibi arabuluculuk yoluyla anlaşılamaması halinde işçiler, işçilik alacaklarının talebi konusunda dava yoluna başvurarak işçilik alacaklarını talep etme hakkına da sahiptirler.

 

– İşçi alacakları davasında görevli mahkeme İş Mahkemesi bulunan yerlerde İş Mahkemeleri, İş Mahkemesi bulunmayan yerlerde ise Asliye Hukuk Mahkemeleri (İş Mahkemeleri sıfatıyla) görevlidir.

 

– İşçi alacakları davasında yetkili mahkeme ise davalı işveren gerçek veya tüzel kişinin davanın açıldığı tarihteki yerleşim yeri mahkemesi veya işin ya da işlemin yapıldığı yer mahkemesidir. Davalı işveren birden fazla ise bunlardan birinin yerleşim yeri mahkemesi de yetkilidir.

 

 

ZORUNLU ARABULUCULUK KAPSAMINA GİREN DAVALAR

  1. İşe İade Davaları
  2.  Boşta Geçen Süre Tazminatından Doğan Davalar
  3.  İşe Başlatmama Tazminatından Doğan Davalar
  4. Kıdem Tazminatı Alacağından Doğan Davalar
  5. İhbar Tazminatından Doğan Davalar
  6. Fazla Mesai Ücretinden Doğan Davalar
  7. Yıllık İzin Ücretinden Doğan Davalar
  8. Yol ve Yemek Ücretinden Doğan Davalar
  9.  Ulusal Bayram ve Genel Tatil (UBGT) Ücretinden Doğan Davalar
  10. Kötüniyet Tazminatından Doğan Davalar
  11. Bakiye Süre Ücreti Alacağından Doğan Davalar
  12. Eşit Davranmama Tazminatından Doğan Davalar
  13. Sendikal Tazminattan Doğan Davalar
  14. Ücret Alacağından Doğan Davalar
  15. Prim ve İkramiye Ücretinden Doğan Davalar

 

Arabulucuya başvurulmadan dava açıldığının anlaşılması hâlinde herhangi bir işlem yapılmaksızın davanın, dava şartı yokluğu sebebiyle HMK 114 gereğince usulden reddine karar verilir.