ORTAKLIĞIN GİDERİLMESİ (İZALEYİ ŞUYU) DAVASI

 

 

  Ortalığın Giderilmesi davaları halk arasında İzaleyi Şuyu davası olarak da bilinmektedir. Ortaklığın giderilmesi davası; elbirliği mülkiyetindeki yada paylı mülkiyetteki bir taşınmazın, ortaklığın sonlandırılması suretiyle bölüştürülmesidir. Bu dava türüne daha çok mirastan kalan payların paylaştırılması aşamasında karşımıza çıkar. Ortaklığın giderilmesi davaları sulh hukuk mahkemelerinin görev alanına girmektedir. Eğer ki dava konusu bir taşınmaz/gayrimenkul ise, taşınmazın aynına ilişkin bu davalarda taşınmazın bulunduğu yer mahkemesindeki sulh hukuk mahkemeleri yetkilidir.  Bunun aksine dava konusu bir taşınır mal ise, murisin son yerleşim yerinde bulunan sulh hukuk mahkemeleri yetkili olacaktır. Bu dava türünde 3(üç) talep hakkı vardır;

  • taşınır/taşınmazın satış suretiyle ortaklığın giderilmesi (en sık karşımıza çıkandır)
  • kat mülkiyeti kurulması suretiyle ortaklığın giderilmesi
  • aynen taksim yoluyla ortaklığın giderilmesidir

Ortaklığın giderilmesi davalarında ana kural; mümkünse aynen taksim edilmesidir. Yani taraflar arasında paylarını doğrultusundan bölüştürülmesidir.

Ancak bu mümkün değilse yada taraflar bu konuda anlaşamıyorsa diğer yollara başvurulur. Bu konuda hakim kendiliğinden/resen karar veremez; tarafların talebine bağlıdır. Dava konusu taşınır yada taşınmazın satışı İcra İflas Kanunu hükümleri çerçevesinde yapılır. Paydaşlar oybirliğiyle taşınır yada taşınmazın satışını sadece ortaklara yapılmasını mahkemeden talep edebilirler.

Davaya konu olan taşınmazın üzerinde kat mülkiyeti kurulabilmesine uygunsa; bağımsız bölümleri paydaşlara bölüştürebilir. Bu bağımsız bölümler arasında değer farkı varsa ivaz eklenmek suretiyle paylaşım yapılır.

 

 

DETAYLI BİLGİ İÇİN ARAYINIZ.